Scheepvaartbuurt

Van oudsher heeft de Haarlemmerbuurt altijd een relatie gehad met het water (open IJ-verbinding) de Scheepvaart. Sowieso is de Haarlemmerdijk ook echt een Dijk geweest. Je ziet dat vooral als je een blik werpt op de zijstraten. Deze liggen veel lager. In de loop der jaren is er echter niet zoveel meer over, althans niet echt zichtbaar meer, van deze relatie. Natuurlijk, in literatuur en op oude kaarten kun je nog aardig wat terugvinden. Anno nu zie je zo her en der verspreidt over Haarlemmerdijk/Haarlemmerstraat nog wat Scheepvaart attributen terug. Inmiddels zijn deze ook alweer een kleine 30 jaar oud. 6 juni 1981 werd de opening van de Scheepvaartbuurt feestelijk ingeluid (met een drie-daagse braderie!) door toenmalige bestuursleden van de Ondernemersvereniging. Zij, Joop Vos (Beune), Hans Allis (Allis Kantoorartikelen) Wim Lassing (Koffie/Theewinkel ’t Zonnetje) Ruud Rouwhorst (Bulle) dhr.Janssen (Janssen Fotowinkel) hadden een Stichting Haarlemmerbuurt-Scheepvaartbuurt opgericht. Destijds al bedoeld als promotie van de Haarlemmerbuurt.

Dertig jaar later staan er dus inderdaad nog aardig wat overgebleven Scheepvaart attributen. Sommige erg gedateerd, sommige te mooi om zo maar aan voorbij te lopen. We zouden ze weer eens goed moeten nalopen en kijken welke we uiteindelijk willen behouden. Doet u mee? Laat ons weten welke ornamenten u het mooiste vindt. Misschien kunnen we er een mooi boekje over maken met een wandeling en een stukje historie erbij.
IMG_5790

Gezellig

Sla een krant/tijdschrift open, of luister naar het nieuws, dan is er heel wat aan de hand in winkelcentra/straten. Leegstand, de klant loopt weg, de klant vind het niet meer leuk, de klant zoekt zijn/haar heil bij de webshop etc.etc. Tegelijkertijd rollebollen de “deskundigen” over elkaar heen met allerlei oplossingen. Vaak hoor je dan, dat het ontbreekt aan “gezelligheid” in winkelcentra/straten. Tja, gezellig, wat is dat eigenlijk? Is dat gemoedelijk, is het aangenaam, is het knus, intiem, aardig, leuk dan wel prettig? Vraag willekeurig wie, wat er onder gezelligheid moet worden verstaan en je krijgt tig antwoorden.

Misschien is gezellig wel een typisch Nederlands woord, wat te pas en te onpas overal voor wordt gebruikt. Immers, zit je lekker in je vel, dan vind je alles bijna altijd wel gezellig. Heb je het wat minder naar je zin, tja, wat je dan ook doet, ziet en/of meemaakt, dan is het al snel ongezellig.

Tja, hoe maak je nu een winkelcentrum/winkelstraat dan eigenlijk wel gezellig? Gezelligheid zit niet in een of ander pakket, wat je kan loslaten/neerzetten in een centrum/straat. Gezelligheid moet je kennelijk ervaren. Lastig, want hoe kun je nu een ervaring visualiseren. Weet u het? Laat ons weten wat u wel/niet gezellig vindt in/van de Haarlemmerbuurt. Daar zijn wij enorm nieuwsgierig naar.

10628217_958984904117173_3504774863233411668_n

Het Nieuwe Winkelen

P1140715Tegenwoordig hebben we het niet meer over Detailhandel maar over Retail.
We hebben het niet meer over Merken maar over Brands.
We hebben het over Clicks and Bricks als we bedoelen dat we ons zowel fysiek als in/aan de digitale wereld presenteren.
We hebben het over Food aankopen, als we bedoelen dat we onze dagelijkse boodschappen doen. We hebben het over Fun-, en Run-shoppen als we gaan winkelen. Wat dacht u van deze: “binnen een omnichannel retail proces staat de customer journey van de klant centraal”. Kun u er nog chocolade van bakken? Ach, kom gewoon gezellig een bezoek brengen aan de Haarlemmerbuurt. Kunt u met eigen ogen zien wat we in huis hebben. Enne, kunt u ook de chocolade proeven!